Raakamaito on riskielintarvike
Rahiala, Jaana; Klemets, Peter; Kela, Eija; Aito, Henrikka; Alexandersson, Adam; Sandström, Heidi; Hallanvuo, Saija; Rimhanen-Finne, Ruska; Heikkinen, Seija; Telkki-Nykänen, Hanna; Ruotsalainen, Eeva (2018)
Rahiala, Jaana
Klemets, Peter
Kela, Eija
Aito, Henrikka
Alexandersson, Adam
Sandström, Heidi
Hallanvuo, Saija
Rimhanen-Finne, Ruska
Heikkinen, Seija
Telkki-Nykänen, Hanna
Ruotsalainen, Eeva
2018
Suomen lääkärilehti : 19
Tiivistelmä
• Suomessa raportoitiin vuosina 1997–2015 kolmetoista epidemiaa, joissa aiheuttajaksi todettiin pastöroimaton raakamaito tai siitä tehty tuote.
• Raakamaidossa olevat mikrobit voivat aiheuttaa riskiryhmille vakavia sairauksia.
• Itä-Uudellamaalla todettiin keväällä 2014 Suomen laajin raakamaidosta peräisin oleva Yersinia pseudotuberculosis -bakteerin aiheuttama epidemia. Epidemia havaittiin varhain, ja selvitystoimiin päästiin nopeasti.
• Raakamaito tulee kuumentaa aina ennen nauttimista.
• Raakamaidossa olevat mikrobit voivat aiheuttaa riskiryhmille vakavia sairauksia.
• Itä-Uudellamaalla todettiin keväällä 2014 Suomen laajin raakamaidosta peräisin oleva Yersinia pseudotuberculosis -bakteerin aiheuttama epidemia. Epidemia havaittiin varhain, ja selvitystoimiin päästiin nopeasti.
• Raakamaito tulee kuumentaa aina ennen nauttimista.
Kokoelmat
- Artikkelit [16522]